Jump to content
Arquitectura.pt


Londres | Ampliação do Tate Museum | Herzog & de Meuron


Recommended Posts

Este é o site da renovação do Tate Museum, da autoria de Herzog & de Meuron.

Link:
http://www.tate.org.uk/modern/transformingtm/default.shtm

This site presents the proposals for a new extension to Tate Modern. This is an opportunity for you to see how the project is developing and how Tate is responding to local people's views.
The site explains why Tate Modern needs to expand and the benefits of the proposed new activities and facilities. The designs will be submitted for planning approval in autumn 2006, with a decision expected early in 2007.
There will be an opportunity to talk directly to the architects and members of the project team at one of the public meetings which will be held at Tate Modern in the coming months.


Tem 3D´s, desenhos rigorosos, e muito texto para ler...

Dêem uma vista de olhos porque vale a pena...

Não é incrível tudo o que pode caber dentro de um lápis?...

Link to post
Share on other sites

This site presents the proposals for a new extension to Tate Modern. This is an opportunity for you to see how the project is developing and how Tate is responding to local people's views.The site explains why Tate Modern needs to expand and the benefits of the proposed new activities and facilities. The designs will be submitted for planning approval in autumn 2006, with a decision expected early in 2007.
There will be an opportunity to talk directly to the architects and members of the project team at one of the public meetings which will be held at Tate Modern in the coming months.
The new development of Tate Modern will create the world's first museum designed to show the full breadth of contemporary art in the 21st century.
The new project will:

  • <LI class=maintext>Create the world's leading centre for contemporary art, which will be of benefit to both artists and our public and help Tate to develop one of the finest collections of contemporary art in the world.

    <LI class=maintext>Create a new landmark building for London, which will help it to maintain its position as the leading cultural and creative capital of the world.

    <LI class=maintext>Act as a catalyst for the further regeneration of Southwark. The new building will facilitate the greater integration of Tate with its local community and urban landscape, bringing maximum benefit to the local area.

    <LI class=maintext>Place education, life-long learning and the development of creative skills at the heart of what we do, enabling Tate to reach out to different audiences.
  • Contribute substantial economic benefits to London as a whole and to Southwark in particular.
in http://www.tate.org.uk/
Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...
'>
'>
'>
'>

Images: © Herzog & de Meuron

April 3, 2007

Herzog & de Meuron’s addition to the Tate Modern gallery in London was granted planning permission by local planning authorities last week. The project is now on track for completion by 2012, in time for the Summer Olympics. “We are delighted,” says Sir Nicholas Serota, the Tate’s director. “This decision would not have been possible without the involvement and support of local residents.”
The Swiss architectural duo’s plans for an 11-story, pyramidal tower of stacked, glazed boxes will increase the Tate Modern’s size by 60 percent. This is their second time working on the building, a converted 1930s-era power station. In 2000, Herzog & de Meuron revamped the 252,000-square-foot structure to accommodate an anticipated 1.8 million visitors annually. But the gallery quickly proved a runaway success—the first year alone saw 5 million visitors, a figure that has since settled into a steady 4 million people—necessitating more space.
The $324 million addition will equip Tate Modern with more galleries for showing contemporary visual culture, as well as more education rooms and catering facilities; a new 10th floor restaurant and roof terrace will offer panoramic views of London. Herzog & de Meuron has also designed a new park and pedestrian routes around the entire complex. A north-south “street” running between the old and new buildings will form the centerpiece of this plan, helping to draw visitor traffic into the surrounding neighborhood of Southwark, a former industrial zone now being transformed.
Tate Modern’s commitment to fine architecture and the regeneration of London will also be underlined by new exhibitions. For the first time ever, the museum will offer regular architecture shows every two years. Global Cities, opening in June, will focus on topical urban issues in London and nine other cities worldwide and examine the effects of globalization. Adapted from the centerpiece exhibit created for the Venice Architecture Biennale in 2006, it draws on research from the London School of Economics to explore the themes of speed, size, density, diversity, and form. Architects Zaha Hadid, Rem Koolhaas, Herzog & de Meuron, and artists Richard Wentworth and Nils Norman, are among the exhibitors in the show.


Lucy Bullivant

Fonte: ArchitecturalRecord
Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...

London’s most successful contemporary gallery, the Tate Modern has won a £50 million grant from the UK government to boost the development fund of £215 currently being amassed to expand the facility.
The Tate Modern, converted from a disused power station in 2000 by Herzog De Mueron pulls over 4 million visitors per year making it London’s top attraction. The controversial Tate Modern 2, also by Herzog De Mueron will encompass the old power station’s huge oil tanks and increase the gallery space by 60%.
The grant represented a quarter of the total capital budge covering 16 of the UK’s museums and galleries.
The Tate project is scheduled for completion in 2012 to coincide with the Olympics.


In: worldarchitecturenews.com

Podem ver as fotos em:
http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=1702
Link to post
Share on other sites
Muito interessante, conheço mto bem a área e vai sem duvida valorizar muito o lado sul do museu que era muito tranquilo. Sobre seu design, entende-se bem qual a razão por que adotaram uma arquitetura oposta ao original, tendo também eles sido os responsáveis pelo original TATE. Não quiseram que a extensão competisse com o edifício principal. Estou curioso para ver o produto final...
Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...

http-~~-//www.hughpearman.com/2008/illustrations/tate_modern_superseded.jpg

Previaus Design

http-~~-//www.bdonline.co.uk/Pictures/468xAny/u/m/f/Tate_2_copyright_Hay.jpghttp-~~-//www.bdonline.co.uk/Pictures/web/y/y/w/Tate_3_copyright_Hay.jpg

New Design

17 July, 2008

By Rory Olcayto

Herzog & de Meuron and the Tate today unveiled their substantially revised scheme, now in brick, for the £215 million extension to London's Tate Modern.

As BD revealed in this week's paper, the museum - which has so far raised just £70 million - will have to seek new planning permission after original plans for a glass facade were substantially revised.
Also key to the updated plans is the retention of the former power station's oil tanks which will become “raw spaces” for art exhibitions and performances.
A perforated engineering brick facade will now allow the concrete-frame building to glow at night, with terraces overlooking the City, according to the designs revealed by Jacques Herzog and Tate director Nicholas Serota.
The scheme, which will add 21,500sq m to the existing 35,000m space, has been reduced from 70m to 65m high across 11 levels with protruding “boxes” removed and a rooftop balcony added, echoing the top of Tate Modern's chimney.

Elsewhere the facade is punctured with horizontal “floor-high” window slots, with other large rectangular holes further exposing the concrete.
Herzog & de Meuron is said to have favoured a concrete facade but a planning consultant hired by the Tate advised that the British public would find this “too ugly”.
Speaking to BD earlier this week, chair of Southwark's planning committee James Gurling said: “They couldn't engineer the glazed panels to make it work with the building's design. A full planning application is now expected as the facade has changed considerably, but we expect it to still begin on site in early 2009.”
However, its green credentials have improved, with waste heat from a nearby substation providing most of the building's requirements.

Fonte: Bdonline
Link to post
Share on other sites

Realmente é um pouco estranho até porque as perspectivas aparentam ser de locais muito próximos. Quem se lembra das primeiras imagens que apareceram deste projecto, lembra-se dessa segmentação vomumétrica em todo o edifício, creio que sem aquelas linhas aparentes que aparecem na primeira imagem. Talvez isso fosse só um estudo conceptual do espaço e agora se tenha optado por um desenho mais consensual e integrado na imagem do museu, a segunda imagem.

Não é incrível tudo o que pode caber dentro de um lápis?...

Link to post
Share on other sites
Imagem colocada

Não vi a primeira imagem mas da para ver que o projecto mudou um pouco, será que o conceito inicial também mudou ou só foi uma mudança para se ajustar melhor a um orçamento mais apertado? Lembra-me a Casa da Música que originalmente era para ser toda em vidro com o intuito de destruir a dualidade entre interior/exterior puiblico/semi-publico e passou para betão branco devido a restrições orçamentais, mudando as intenções originais dos arquitectos.
Link to post
Share on other sites

Segundo o site da TATE MODERN (http://www.tate.org.uk/), mais particularmente neste link (http://www.tate.org.uk/modern/transformingtm/default.shtm), é possível acompanhar o desenvolvimento do projecto e perceber suas as razões.

Segundo o site, esta é a versão actual do projecto. Eliminou-se o jogo volumétrico de corpos que surgiu nas primeiras imagens ficou o volume base que estava previsto ser em vidro.



Instead of the glass façade originally envisaged, the building will be enveloped in a textured brick lattice. The design links the extension much more closely to the brick structure of the existing power station building. In the same spirit it makes a feature of the underground oil tank spaces, keeping them as dramatic raw spaces for art (previously they were going to house an auditorium). This dialogue between the found and the new is at the heart of the architectural vision for the building.

Não é incrível tudo o que pode caber dentro de um lápis?...

Link to post
Share on other sites
IMAGENS

http-~~-//www.hughpearman.com/2008/illustrations/tate_2_copyright_hay.jpg

http-~~-//www.hughpearman.com/2008/illustrations/tate_3_copyright_hay.jpg


TEXTOS

From diagram to architecture: Tate Modern extension redesigned by Herzog and de Meuron.
Text © Hugh Pearman. Images Tate Gallery/Herzog & de Meuron. July 18, 2008.

The redesigned extension to the Tate Modern contemporary art museum in London, launched today, shows Jacques Herzog moving from what would effectively have been a built diagram of stacked boxes - his first attempt of two years ago - into something considerably more smoothly sculpted. It's turning into architecture.

He has also abandoned the somewhat quixotic glass cladding to his Mark One scheme - this is to be a south-facing building, remember - in favour of a considerably subtler perforated brick skin. Homage is thus duly paid to the brickiness of the existing Tate Modern - originally a post-war oil-fired power station designed by Sir Giles Gilbert Scott.

This has an added benefit, as pointed out by the Tate's director Sir Nicholas Serota: the new building will read as part of an overall whole, rather than as a separate building with a separate programme. There had been a danger that the new building would draw a different clientele.

The new design has acquired eco-credentials in the form of ground water cooling and recycling of waste heat, while it makes better use of the "found spaces" of the former below-ground circular oil tanks and the transformer substation that occupies the south-western wing of the existing building and has now been decommissioned. Better still, there is now a rather splendid rooftop viewing gallery, providing a panoramic view across to the City of London - something the existing building can only partially provide.

But will it be built, as Serota still optimistically insists is possible, in time for the 2012 Olympics - a new cultural building for London to match all the new sporting stuff? I very much doubt it and so, I suspect, does he - since he now talks about the option of later dates as well.

Perhaps they can fast-track the planning process as they did for the first iteration, but there's the little matter of the money to raise. So far they've collected £70m of the £215m required - only £13m of that from the private sector. To meet the 2012 deadline, they need to have gathered enough promises to be able to start building next year. This is a very tough time to be seeking funding. But look on the bright side - chances are the tenders for the building work will be rather more reasonable now that the economy is plunging towards recession

in http://www.hughpearman.com/2008/11.html



Herzog & de Meuron's revised Tate Modern extension revealed
17 July, 2008

By Rory Olcayto, Will Henley

Herzog & de Meuron and the Tate today unveiled their substantially revised scheme, now in brick, for the £215 million extension to London's Tate Modern.

As BD revealed in this week's paper, the museum - which has so far raised just £70 million - will have to seek new planning permission after original plans for a glass facade were substantially revised.

Also key to the updated plans is the retention of the former power station's oil tanks which will become “raw spaces” for art exhibitions and performances.

A perforated engineering brick facade will now allow the concrete-frame building to glow at night, with terraces overlooking the City, according to the designs revealed by Jacques Herzog and Tate director Nicholas Serota.

The scheme, which will add 21,500sq m to the existing 35,000m space, has been reduced from 70m to 65m high across 11 levels with protruding “boxes” removed and a rooftop balcony added, echoing the top of Tate Modern's chimney.

Elsewhere the facade is punctured with horizontal “floor-high” window slots, with other large rectangular holes further exposing the concrete.

Herzog & de Meuron is said to have favoured a concrete facade but a planning consultant hired by the Tate advised that the British public would find this “too ugly”.

Speaking to BD earlier this week, chair of Southwark's planning committee James Gurling said: “They couldn't engineer the glazed panels to make it work with the building's design. A full planning application is now expected as the facade has changed considerably, but we expect it to still begin on site in early 2009.”

However, its green credentials have improved, with waste heat from a nearby substation providing most of the building's requirements.

IN http://www.bdonline.co.uk/story.asp?storycode=3118445&origin=BDbreakingnews
Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
"Transforming Tate Modern, aimed at establishing the full potential of the entire Tate Modern site and surrounding areas, has been developed by a design team led by architects Herzog & de Meuron.
Work will start on site in mid 2009 and it is intended that the new building will be completed in time for the London Olympic and Paralympic Games in 2012."

Esta é a versão actualizada da ampliação da nova Tate Modern em Londres.
O projecto final relativamente à versão anterior insere-se melhor no contexto urbano, apesar de ser muito semelhante (em termos plásticos e formais) ao Museu de Young (1999-2005) em São Francisco dos mesmos autores.

Parece-me que em termos funcionais é menos desordenado e mais fluído nos percursos internos (públicos e de serviços) que a versão anterior, mas como isto é um debate de arquitectura procuro que todos que estejam interessados que investiguem sobre a versão anterior antes de se pronunciarem se este é melhor ou pior!
Este projecto está previsto ser inaugurado antes de 2012 (devido aos Jogos Olímpicos).

Como conheço a reabilitação da central térmica para museu de arte contemporânea (que pelos vistos se tornou pequena) estou curioso para ver o resultado final.

Peço desculpa por iniciar outro tópico com o atelier de Basileia, opps!:)
Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.