Jump to content
Arquitectura.pt


Denmark | Hospital | CuraVita


Recommended Posts



Danish consortium appointed winner of competition for 135,000 sq m hospital

The proposal by the Danish consortium CuraVita, consisting of AART architects, Arkitema, NSW, Grontmij, Moe & Brødsgaard, Arup og Hospitalitet, has been appointed as winner of the visionary competition for the new hospital DNV in Denmark. With a budget of more than €540,000,000 and an area of 135,000 sq m, the new hospital is among the biggest construction projects in Northern Europe and will thus set the standard for the healthcare architecture of tomorrow.

"Through its organisation and planning, the hospital ensures a cohesive and safe continuity of care of high patient experienced and professional quality. The hospital will be the preferred learning and research hospital in Denmark, where innovation, quality development, research and education will go hand in hand with the patient treatment," the jury highlighted.

The vision behind the project is to create a modern hospital that offers therapeutic and operational efficiency in the absolute elite and, at the same time, is perceived as poetic and accommodating by the patients, the relatives and the staff.

To ensure an efficient workflow, the project provides close contact between the wards and professional specialties and provides space for the doctor to come to the patient, instead of vice versa. By optimising the transport routes, the project provides the framework for an efficient and dynamic hospital, where the patient is at the centre, and where the proximity to the professional specialties ensures a quick and accurate diagnosis.

Based on evidence-based design, the hospital enhances the relation between inside and outside by integrating the surrounding landscape as a vital part of the building design. In this way, the extensive landscape has been main the inspiration for the project’s sensual use of space and materials, which calls to mind a homely atmosphere instead of the clinic atmosphere of a traditional hospital.

The close contact with the surrounding nature has resulted in a clear architectonic concept. As a natural extension of the landscape’s horizontal lines, the hospital is rooted in a spacious base that includes outpatient clinics, diagnostic imaging, surgery wards and offices, while the medical wards are located on top of the base as light horizontal units.

Fonte: World Architecture News
Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.