Jump to content
Arquitectura.pt


Almada | House In Vale Bem | espaço a3


JVS

Recommended Posts

House In Vale Bem / espaço a3

29NOV 2010

By Andrew Rosenberg — Filed under: Houses ,Selected , espaço a3, Portugal

Architects: espaço a3
Location: Almada, Portugal
Principals in Charge: Carlos Pinto Velosa
Collaborators: Fernando Pires, Angela Aguiar
Engineering: Japtec
Project area: 820 sqm
Project year: 2004 – 2009
Photographs: José Miguel Figueiredo

This lot is located at South of Lisbon, in an area that is characterized by individual lots for single unit houses. Very close to the city and also to the beach, this is a privileged area. Never than less is an area with small lots an very condensed where space for natural elements is very limited.

Surrounding and neighbourood is charaterized by small houses, almost all of them with two floors, square windows, little balconies and traditional ceramic roof.

It’s a traditional construction where all houses look the same. This new house in that neighbourhood has the hability to be imponent and original when you see it from inside of the lot but very discrete from the outside. Even with contemporary look, and no ceramic roof, it is fully integrated.

It´s also a photogenic house that get to the attention to everyone that comes around.

Usually the client ask to have a common ground floor and their private rooms at the first floor but in this case their main brief was to have a house that is mainly at the ground floor. However they want to define clearly their common area of the private.

That is how a middle axis appear to divide the space and to draw it. Its also this axis that makes the entrance into the main common area, the Living Room. At one side a long and low volume define the private area where you find all the bedrooms, to the other side a strong volume with high ceilings and strong exterior expression, will include common areas as living room and dinning rooms, Kitchen and relation with the exterior garden and swimming pool.

The middle axis also defines the entrance. With a strong vertical image, this is the point where you already feel that two diferent volumes are difined.

The lot for this house has a strange shape and it´s not so big for a ground floor house. Trying to meet the client desire and creating their home space with the relation with nature and keeping privacy and the necessary distance from the street was a big chalange. The Patios and the use of the wood fence walls was the solution.

The Patios work as a strategic way to bring light and nature to the interior of the house, allways keping privacy and necessary distance from the outside. These spaces bring calm and serenity to the interor and also work as little gardens where owner can enjoy nature with out beeing exposed to the exterior of the house.


in http://www.archdaily.com/92025/house-in-vale-bem-espaco-a3/
Link to comment
Share on other sites

The architects from espaço a3 made a good work on this house situated in South of Lisbon near to the city and also to the beach, this is a privileged area.The house enjoys natural light throught big windows bring nature to the interior of the house, allways keping privacy and necessary distance from the outside.The contemporary look is found inside with high ceilings and strong exterior expression, where are common areas as living room and dinning rooms, Kitchen and relation with the exterior garden and swimming pool.{via archdaily}

IN http://www.homedit.com/820-sqm-house-in-portugal-by-espaco-a3/

Fotografias in http://www.archdaily.com/92025/house-in-vale-bem-espaco-a3/

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.