Jump to content
Arquitectura.pt


XXXXX

Netherlands | Office Buildings | UNStudio

Recommended Posts




A new, 92 meter tall complex of soft, undulating curves marks the skyline of Groningen. This asymmetric, aerodynamic construction is set amidst small, ancient woodland, sheltering rare and protected species. The project includes the design, construction and financing of two public institutions; the national tax offices and the student loan administration. The commission from the RGD (National Buildings Service) includes, besides the architecture, the management and building maintenance and care of facilities and services for a period of 20 years. Accommodating 2,500 workstations, parking facilities for 1,500 bicycles and 675 cars in an underground garage, the building will be surrounded by a large public city garden with pond and a multifunctional pavilion with commercial functions.

The architecture aims to present these institutions with a softer, more human and approachable profile. Tall buildings are generally associated with mid-twentieth century modernism. Their harsh, businesslike exteriors contain powerful, inaccessible-seeming strongholds. By contrast, the DUO and Tax offices deliberately cloak a commanding public institution in an organic, friendlier and more future-oriented form.

“The design contains numerous new innovations related to the reduction of materials, lower energy costs and more sustainable working environments. It presents a fully integrated, intelligent design approach towards sustainability.” – Ben van Berkel

The project is one of Europe’s most sustainable large new office buildings. The RGD brief prescribed a future-proof building that couples flexibility and sustainability with an esthetic of sobriety. The architectural response to this has been to strive for an all-round understanding of the concept of sustainability, including energy and material consumption, as well as social and environmental factors. Thus the sustainability manifests itself in reduced energy consumption (EPC 0.74), as well as significantly reduced material consumption. Bringing back the floor heights from 3.60 m to 3,30 m resulted in a total reduction of 7.5 m on the entire building, which also lessens the impact of the building on the surroundings. Both inside and outside the architecture generates a bio-climate that is beneficial to both humans and the local flora and fauna.

Fins

Sustainability and energy reduction have steered the design of the facade, which contains technical installations that are tailored to be durable and cause minimal environmental impact. The facade concept integrates shading, wind control, daylight penetration and construction in fin-shaped elements. These horizontal fins keep a large amount of the heat outside the building, reducing the requirement for cooling.

Concrete core activation

Another technical feature of the building that contributes to its sustainable character is the combination of concrete core activation and underground long term energy storage. This appreciably reduces the demand for external energy sources.

Individual climate control for each workspace

Creating a healthy, energy efficient interior climate and employee workspace comfort was also an important element in the design. Plenty of natural daylight and adjustable heating, ventilation and access to fresh air for individual workspaces contribute to the comfort of the workspaces throughout the building.

The 11-th floor

A high pressure ventilation system with natural air inflow and outflow via main engineering shafts and the facade grills on the 11th floor reduces the need for artificial ventilation.

Future possibilities

In addition, the residual energy of the data center and offices can be used to heat the homes that will be realized in the future in the perimeter of the site.

Flexibility

And last, but not least, the building is designed so that it can be transformed into housing in the future without major structural modifications. Therefore, the locations of elevators, stairs and technical spaces have been carefully considered, and a structural grid of 1.20 m. has been deployed, rather than the conventional office grid of 1.80 m.

Fonte: Evolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.